Новите кандидат-комисари – с ресорите на отхвърлените си колеги


Сподели:
07 Ноември 2019, Четвъртък
Разширяването остава за унгарския представител

Номинираният от Унгария кандидат за еврокомисар Оливер Вархей ще запази ресора на разширяването и съседството.

Това заяви днес говорителят на новоизбраната Еврокомисия Ерик Мамер.

Така окончателно се разсеяха предположенията, че може да има смяна на ресорите на кандидатите, назначени на мястото на отхвърлените им предшественици.

Французинът Тиери Бретон ще отговаря за индустриалната политика, вътрешния пазар, информационните технологии, отбраната и Космоса. Това бе договорено още при номинирането му.

Румънката Адина-Йоана Вълян ще бъде еврокомисар по транспорта, а Оливер Вархей – по разширяването и съседството.

Преди тримата да бъдат одобрени от Урсула фон дер Лайен, се заговори, че на унгарския кандидат ще бъде отнет ресорът разширяване. Мотивите бяха, че не може за това да отговаря представителят на държава, която издига страни по гранаците си. Друг мотив бе, че унгарският премиер Виктор Орбан, номинирал Вархей, е на нож с Еврокомисията.

В началото на идната седмица тримата кандидати трябва да бъдат проверени за конфликт на интереси от Комисията по правни въпроси. Ако не бъдат уличени, те ще бъдат изслушани от ресорните комисии в Европарламента. Ако и там всичксо мине гладко, евродепутатите трябва да гласуват за новата ЕВрокомисия през последната седмица на ноември в Страсбург.

Източник: clubz.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код