Президентът Радев върна на ВСС предложението за главен прокурор


Сподели:
07 Ноември 2019, Четвъртък
Президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет предложението за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор

Пред журналисти в президентството Радев заяви:

„Конституцията не ме задължава да мотивирам указа, с който назначавам или връщам на ВСС предложения от него кандидат. Независимо от това реших да се обърна към вас и най-вече към членовете на ВСС, които избират главния прокурор. И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един единствен кандидат не само, че лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия.

Още повече – белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на висши държавни длъжности. Подходът за издигането на един-единствен кандидат бе подкрепен на практика и от изпълнителната власт“.

На 24 октомври - след десетчасово заседание, протекло при безпрецедентни мерки за сигурност, Висшият съдебен съвет избра Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против".

Днес от Cъюза нa cъдиитe пpизoвaха пpeзидeнтa да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Те смятат, че избраният за следващ Обвинител номер едно не отговаря на изискването да притежава висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.

Призив към Румен Радев да не подписва указа отправиха още от „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев - Poceн Πлeвнeлиeв.

Между двата тура на местния вот Радев обеща решение  в „обозрим срок“ и  предупреди, че „няма да действа под натиск“.

Евентуален негов подпис под предложението за Иван Гешев ще сложи край на няколкомесечната процедура, а президентски отказ да подпише ще върне избора на Висшия съдебен съвет. А там нагласата е да се повтори само гласуването, като прогнозата е Иван Гешев да повтори резултата си. След което Румен Радев ще трябва да подпише предложението.

Източник: bnr.bg

В категории: България,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код