Евродепутати обсъдиха напредъка на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка


Сподели:
08 Ноември 2019, Петък
Според оповестения преди два месеца доклад напредъкът на България е достатъчен за изпълнението на поетите ангажименти към момента на присъединяването ни към ЕС

Евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент приветстваха тазгодишния доклад на Европейската комисия за България по Механизма за сътрудничество и проверка. Те призоваха за пореден път на тази основа страната ни и Румъния да бъдат приети в Шенген.

Според оповестения преди два месеца доклад напредъкът на България е достатъчен за изпълнението на поетите ангажименти към момента на присъединяването ни към ЕС.

Преди обаче мониторингът над страната ни да бъде свален окончателно, Комисията ще се допита до становището на Европейския парламент и Съвета.

Повечето евродепутати, които днес дебатираха по въпроса, подкрепиха заключенията и подчертаха, че на тази основа България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген.

Същевременно, не липсваха и критики. Клеър Дейли от групата на Обединената левица подчерта конкретно за България:

„Заплахите срещу репортери зачестиха до такава степен, че журналистиката на практика се превърна в нещо опасно. Имаше протести, съдебна намеса за източниците на независимите медии, преследвания и въпроси за прозрачността за отпускането на европейски фондове за медийни организации, които не критикуват правителството“.

Елена Йончева от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите също подчерта, че медийната среда се влошава и не подмина корупцията като проблем за страната ни.

„Но България е на първо място по корупция в ЕС и проблемът се задълбочава. Това се констатира от Изследователския център на Европарламента. А в доклада на ЕК за България от юни т.г. се казва, че българските органите ще трябва да покажат конкретни и трайно резултати по дела за корупция по високите етажи на властта. Такива резултати няма“, подчерта Йончева.

Източник: bnr.bg

В категории: Европа

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код