БСП се цепи заради Първанов и Станишев


25 Януари 2007, Четвъртък
Сергей нервен, вече не търпи критики, твърди опозицията в партията

 

Сергей нервен, вече не търпи критики, твърди опозицията в партията

 

 

На два лагера се разделиха членовете на БСП заради президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев. В ябълка на раздора се превърна последната реч на държавния глава, в която той критикува Съвета на коалицията, и последвалият отговор на премиера, в който той категорично изрази несъгласието си с отправените упреци. Очакваше се между двамата да започне вражда, защото Станишев не е благосклонен към критика и става все по-нетърпим към нея, каза Илия Божинов от Висшия съвет на партията. Според него министър-председателят се е изнервил, защото е изгубил посоката. "Досега посоката беше ЕС, а тези дни Станишев каза, че сега трябва да помагаме на Евросъюза. За каква помощ става дума? ЕС си е екстра", риторично попита той и уточни, че според него президентът е значително по-прав.

 

Разривът между бившия лидер на БСП и настоящ президент и сегашния шеф на червените Сергей Станишев е необратим, довериха депутати от левицата. Двамата вече не се понасят, споделиха още те. Причината за напрежението е нежеланието на премиера да се съобразява вечно с мнението на бившия си съпартиец и лидер. "Станишев вече не иска да го слушка", казаха червени народни представители и добавиха, че "си е прав". Те обясниха, че Първанов предсрочни парламентарни избори не може да провокира, но "побутва правителството отзад". Неслучайно паралелно с прехода към втория си мандат, президентът смени голяма част от своя екип, а значителен брой от неговите съветници заминаха като посланици.

 

Депутати от БСП коментираха още, че “Сергей е забравил, че Първанов е президент на всички българи и работата му е да критикува. Скоро да не стане така, че държавният глава да се обръща към премиера със “Сергей, кажи си”, допълниха от червената партия. Георги Първанов има нова битност и му трябват нови хора, коментираха от БСП. От президентството обаче отговориха, че между “Дондуков” 1 и “Дондуков” 2 конфликт няма.

 

Има и такива обаче, които схващат отношенията между президента и премиера като постановка. "Двамата си играят на доброто и лошото ченге", смятат някои народни представители от левицата. Според тях Първанов се държал популистки, защото такива били очакванията на хората към него, а Станишев трябвало да демонстрира твърдост, за да не изглежда слабохарактерен. Вместо Волен Сидеров и Атака, защо пък президентът да не каже това, което гражданите искат да чуят, е аргументът на тези червени депутати.

 

 

vsekiden.com

 
В категории: Анализи

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код