Най-силните марки в България


Лицата на най-добрите брандове в България
Сподели:
14 Декември 2012, Петък
Призовете отиват при Google и bTV, Coca-Cola и М-Тел отстъпиха досегашното си лидерство
Google е най-силната марка в България, а bTV е лидер сред българските брандове.

Това показват резултатите от независимото проучване, което се провежда за трети пореден път у нас по инициатива на глобалната организация Superbrands, в партньорство с GfK Bulgaria.

Световната интернет търсачка измести досегашния двукратен лидер Coca-Cola, а националната телевизия изпревари убедително мобилния оператор „М-Тел“.

Google е безспорен фаворит и сред вота на хилядите потребители, гласували в интернет.
За пръв път в историята на класацията у нас в Топ 20 попада и още една българска марка – „Девин“.

От номинираните в различни категории и сектори 1500 марки, опериращи на българския пазар, 500 бяха избрани за Superbrands в промоционалната програма за 2012–2013 г. на международната брандинг организация.

Някои от досегашните лидери по категории и сектори запазват водещите си позиции, но при други се наблюдава динамика: BMW измести Mercedes-Benz от първата позиция в категорията „Автомобили“; при вината марката Todoroff отстъпи на „Домейн Бойар“; Apple изпревари Nokia при технологиите; Уникредит Булбанк е лидер сред финансовите институции, „Маджаров“ измести „Тандем“ от първата позиция в сегмента на месните продукти, а българската верига за бързо хранене HAPPY отстрани от първата позиция досегашния лидер в категорията McDonald's. M3 Communications Group, Inc. спечели приза на престижната глобална програма за четвърта поредна година.

„Успешен брандинг по време на криза – това са разказите за 35 от най-силните потребителски марки на нашия пазар, събрани в четвъртото издание на глобалната организация Superbrands за България. Без съмнение те слагат акцентите върху икономическата картина на страната в един труден и изпълнен с огромни предизвикателства за бизнеса и за обществото като цяло период. Както и да го определим – криза, рецесия, спад, стагнация, срив, няма по-добро време от това за инвестиране в брандинг. Защото брандът е лицето на всяка една компания“, каза Мила Бехар, представител на Superbrands за България.
Мненията на приятели, които ползват марките, и конкурентните цени се открояват като двата най-важни фактора, когато потребителите решават какви марки да купуват. Известността на марката, добрата реклама и положителните отзиви в медиите, както и лесното намиране на марката в предпочитания магазин, също са сред важните фактори (споменати от почти половината участници в гласуването).

Мнозинството от участниците са склонни да платят по-висока цена за любимата си марка, като най-често приемливата граница е до 10% по-скъпо, установява още проучването.

Гаранцията за високото качество на стоката или услугата се откроява като водеща причина да се предпочете „маркова“ стока. На известна марка се разчита и тогава, когато потребителят не се чувства достатъчно добре запознат със стоката или услугата, която купува. Марката е определяща дори и в случаите, когато потребителите търсят най-добрата цена. Лоялни към предпочитаните от тях марки, независимо от предложенията на конкурентите, са малко над 40% от респондентите.


В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код