Нов орган може да координира програмата за саниране на жилищата


Сподели:
31 Юли 2013, Сряда

Има идея за създаването на нов орган, вероятно агенция, който да движи и координира проектите за саниране на жилищни сгради. Това обяви в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Министърът припомни, че 20% от бюджета на оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. ще бъдат предвидени за саниране, но за да се администрира по-добре процесът, според нея с това не трябва да се занимава министерството, а да бъде създаден отделен орган.

Терзиева заяви, че собствениците на жилища все още изпитват затруднения да осигурят своя дял за участие по проекта за обновяване на жилища въпреки увеличения размер на европейско финансиране – 70%. Поискала съм да бъдат разработени поне два варианта на решение, така че да можем да ги улесним, каза тя.

Министърът обяви, че е направила промени и при сключването на договори за изграждане и ремонт на пътища. Недопустимо е да бъдат сключвани договори за изпълнението на обект при предложена най-ниска цена, а накрая той да струва много по-скъпо, като се сключват допълнителни анекси, смята Терзиева. Според нея не трябва да се избира най-ниската оферта, а икономически най-изгодната. Тази практика по отношение на пътните обекти вече е спряна и освен на цена държим на качеството и срока на изпълнение, каза регионалният министър.

Затова вече започват внезапни проверки на пътищата, които са в гаранционен срок. При констатирани нарушения изпълнителите ще трябва да ги отстранят веднага за своя сметка.

През 2014 г. ще започне ремонтът на 64 км от трасето на магистрала "Тракия" между София и Пловдив. Той ще бъде финансиран със 70 млн. лв. по проект "Транзитни пътища".

През септември ще започне изпълнението на мерки за разрешаване на проблема със задръстванията на входа на Бургас, причинен от засиления трафик след завършването на магистрала "Тракия", каза още министърът. Строителството може да започне през 2014 г. при осигурено финансиране.

Близо 360 млн. лв. ще бъдат инвестирани в строителството на участъка между Дупница и Благоевград на АМ "Струма", което започва днес. То включва изграждане на два тунела, мостове и изместване на газопровода за Гърция.

Над 35% от пътищата в страната са в окаяно състояние, заяви още регионалният министър. Затова се обмисля възможност между 70 млн. и 100 млн. лв. от държавния бюджет да бъдат влагани годишно в ремонта на проблемните участъци на малките пътища.

Според анализ на Световна банка минимум 9 млрд. лв. са необходими до 2020 г., за да бъде частично подобрено състоянието на всички пътищата в страната. В момента се ремонтират около 1000 км пътна мрежа. До края на годината ще започне работата по още 140 км.

"Строителството на бензиностанции е свързано с икономически интерес. Не мога да коментирам защо собствениците на бензиностанции не строят, при положение че имат всички разрешителни", заяви още министърът.

Източник: Dnevnik.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код