Васил Филипов: Русия може да превърне “Южен поток” в оръжие срещу България


Васил Филипов
Сподели:
10 Юли 2014, Четвъртък
Моята реакция е категорично против „Южен поток“ не от политически съображения - аз не членувам в партия и не ме интересуват нито партиите, нито властта. Но като човек, който е водил преговори и е подписвал договори с „Газпром“ на тема транзит и доставки аз съм наясно какво ще произлезе от всичко това. За момента се води една лъжлива кампания с финтове, с лъжливи движения, говори се за някакъв обект, за който се твърди, че е неизбежен и много потребен на всички в България.

Това казва в интервю за Offnews.bg Васил Филипов, изпълнителен директор на "Булгаргаз" в периода 1997-1998 г., когато се водят най-тежките преговори с Газпром.

Той аргументира своята позиция, като привежда редица аргументи, които доказват несъстоятелността от реализацията на този проект:

Първо, Русия разполага с капацитет за износ на газ към Европа за около 265 милиарда кубически метра. Тя изнася максимум 160 милиарда и тенденцията е за намаляване. Тоест има огромен свободен капацитет. Дори да приемем „Южен поток“ с неговите 63 милиарда, които категорично по никакъв начин не могат да бъдат достигнати, тя се сдобива с капацитет от над 325-330 милиарда кубика. Т.е. с два пъти повече свободен капацитет. Как ще постъпва Русия в бъдеще, когато ще може да определя към кого да насочва налични количества и кого да подминава?

Осигуряването на излишен капацитет създава възможност Русия да използва газа като оръжие. Тя ще може да лавира и избира към кого да насочва газ за транзит, ще може да изнудва всеки. Това не се случва към големите западни държави, но към нас се случва непрекъснато. Няма сигурност в тези намерения.

Как ще се изплаща газопроводът, ако Русия не подава газ и съответно не се събира транзитна такса? Никой до този момент не дава отговор. Никой не казва и каква ще бъде транзитната такса.

Само глупав или платен държавник може да строи нещо, което не знае как ще плати и експлоатира. Днешните управляващи не могат да обяснят поведението си и твърденията, че „Южен поток“ е необходим на България.

Твърди се, макар и да не е потвърдено, че България ще вземе огромен кредит от Русия – 4 милиарда при 4.5% лихва, за да построи тръбата. Това би означавало, че България ще плаща на Русия над 360 млн. лева лихви всяка година до връщането на кредита. Така едновременно ще й прави бизнеса и ще й плаща лихви.

Никога няма да могат да се съберат тези пари. Главницата от 4 милиарда ще си стои и България ще вади пари от джоба си, за да поддържа експлоатацията на компресорни станции и т.н.

И сега транзитът на Русия се извършва и то доста евтино. Ние сме най-евтината дестинация на руски природен газ. Транспортираме газ към Турция и Гърция в размер на над 17 милиарда кубически метра годишно за смешни пари. Днес транспортът на газ през Украйна е 3.08 долара на 1000 кубика на 100 км, а през България все още е под 2 долара. Причината за това е, че навремето се денонсира изгоден договор, без да се актуализират и осъвременят цените на транспорта така, както стана с цената на газа, който скочи 4-5 и повече пъти.

Второто ми съображение против проекта „Южен поток“ е, че Русия не е доказала, че може да нагнети и достави на българския бряг 63 милиарда кубически метра газ, тъй като има физични закони и технологични невъзможности. Русия е постигнала най-високото налягане на компресорните си станции от 154 атмосфери на своя бряг за „Син поток“. За „Южен поток“ трябват 350 атмосфери. При нагнетяване с налягане 154 атмосфери Русия ще може да достави на българския бряг едва 17 милиарда кубически метра газ с изходно налягане при Варна от 27-28 атмосфери. Този газ ще го докарат до нашия бряг и трябва да го отклонят към Турция и Гърция. За Европа няма да има газ. Тук са поставили България на един стенд и я форсират да подписва споразумения, да прави неща, които засега не могат да бъдат реализирани.

Нашите неграмотни държавници се хващат на въдицата - и премиер, и министър на външните работи, и разни други, и онзи, който ще ходи в Брюксел - и ангажират държавата, без да разбират от технологията на транзит.

Тук става въпрос за много пари, които няма да бъдат възстановени и България ще изпадне във вечна зависимост от Русия.

Условията за построяване и експлоатация са неясни, непоследователни, а ние се хващаме сляпо на руските схеми. Това е недопустимо. България ще загуби много. Няма да спечели, категорично. Поколения ще стоят и ще чакат от умрял писмо. Никога няма да се изплати това строителство. Проектът тръгна от под 1 милиард, вече е 4 милиарда, ще стане и 5, и 6 и т.н. така, както „Син поток“ се оскъпи пет пъти.

Щели да закарат „Южен поток“ в Турция. Добре, но първо да построят втората тръба на „Син поток“. А се оказва, че не могат да преодолеят образуването на кондензата на нагретия газ. Тепърва сега ще експериментират да направят крио инсталации, които да охлаждат газа, тъй като нагнетен от компресорите той стига до 270 градуса, а на дъното на морето е 3-4 градуса и се охлажда, и се образува кондензат, което им е големият проблем - от 2200 метра да избутват кондензата на турския бряг. А тук е 1000 км и проблемът е още по-голям.

Този проблем не е обсъждан, не е решен.

И накрая руснаците нямат и работен проект за „Южен поток“. Т.е. това е едно измамно намерение. Този проект трябва да се подмине и забрави.

Защото с лекота се говори за милиарди, нашата държава ще бъде въвлечена и след няма да може да ги възстанови. Защо да инвестира? „Газпром“ искал да заобиколи Украйна. Да я заобиколи. Да дойде, да построи в България газопроводи и да си плаща за това, че ще ангажира, да речем, 60-70-80 кв. км сервитутно отстояние за прокарване на газопровод. Ние трябвало да инвестираме, да им правим газопровод, който няма да може да се изплаща. Разбирате ли, тук малоумници в нашето правителство колкото искате.

Най-после трябва да се спре това залитане, да започнат съдебни процеси и всички, които са се занимавали с такава дейност да бъдат разследвани и съдени, но не от български следователи и прокурори. Аз с нетърпение чакам да дойде европейската прокуратура в България, която се създава, и да започне разследване. Цялата върхушка от прехода трябва да бъде заточена по трудови лагери. Това направиха от нашата държава в прехода – грабежи и вкарване в неизходни схеми. Затова сме бедни и в бъдеще няма да ни и предпочитат, а ще ни заобикалят, защото ни управляват алчни и прости хора.

В България е пълно с рубладжии, хора, които са даже образовани там. Хора, които са допуснати до схеми да ограбват държавата и да се облагодетелстват и по този начин все още пребивават във властта и говорят неаргументирано. Допускайки да се започне работа по този обект, първо, ще си навлечем гнева на ЕС, тъй като всички тези решения са взети на тъмно, не са подплатени с доказателства, че са необходими. Ние ще бъдем изолирани, ще бъдем наказвани и оттам нататък последствията ще бъдат, че тези ще си отидат по офшорките и островите – там, където са изнесли парите, но какво ще правят бъдните поколения с това наследство, оставено от държавата, да строят такива неизгодни обекти за много, много милиарди?

Източник: faktor.bg

В категории: Анализи, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код