Съдът: Да напишеш "БКП - Позор" пред централата на БСП не е хулиганство


Сподели:
31 Октомври 2014, Петък
Асен Генов от "Протестна мрежа" бе напълно оправдан за изрисуването на паметника на "Позитано"

Софийският районен съд (СРС) оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска за надписите "БКП - Позор" и "Кой?" върху скулптурната композиция пред централата на БСП на ул. "Позитано" 20 в София.

Съдът определи действието като политически акт в контекста на актуалния обществен дебат за миналото. Освен това прокуратурата не е успяла да докаже съпричастието на Генов и Сърбинска към деянието.

В нощта срещу 7 ноември миналата година двамата оправдани и още четирима души бяха арестувани на съседна пресечка на "Позитано". Някои от тях носели спрейове в себе си. Шестимата престояха почти денонощие в Трето РПУ. Сред задържаните тогава бе и Марта Георгиева - кандидат-депутат и настоящ общински съветник от ДСБ в София, която бе арестувана и пред паметника на Съветската армия за подобни действия.

За случая на "Позитано" бяха обвинени само Асен Генов и Цветелина Сърбинска - по Чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс за хулиганство с "изключителен цинизъм или дързост". Това обвинение предвиждаше до 5 години затвор.

По-късно прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност и внесе в съда предложение на Генов и Сърбинска да бъде наложено административно наказание по Чл. 78а. Съдът обаче не уважи и това искане.

Асен Генов определи действията си тогава като "акт на политически протест срещу порочния, корумпиран и криминализиран политически елит".

"Неуважително към обществото е символите на престъпен режим, оставил тежко политическо и икономическо наследство, както и пряко отговорен за редица престъпления срещу българския народ и човечеството в неговия глобален контекст, да доминират в много населени места в България", коментира Генов.

Източник: clubz.bg

В категории: Анализи,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код