Имунна система - съвети от педиатъра


Сподели:
25 Септември 2018, Вторник
Укрепването на имунната система не е важно само, когато трябва да се възстановим от някое заболяване, но и за поддържане на нормален и здравословен живот

Какво представлява имунната система ?
Имунната система включва един трилион белите кръвни клетки, костния мозък, антитела, цитокини и тимуса жлеза, които помагат да се идентифицират и да бъдат унищожите милиони микроби, бактерии, вируси, паразити, гъбички и други,  които влизат в телата ни всеки ден. В действителност, имунната система се счита за също толкова сложна, като нервната ни система. Тя не е в  състояние да произведе антитела, които да отговарят на всеки един от милионите различни инфекциозни агенти, но може да произвежда антитела десетилетия по-късно, спомняйки си от какво е била нападана преди. Ключът към имунната функция е дейността на белите кръвни клетки, като НК, Т и Б-клетките, които са гръбнакът на имунната система.


Как имунната система определя здравословното състояние ?
Силата на нашата имунна система определя възможността тялото ни да устоява на инфекции и развитието на ракови клетки. Ако то е под оптималното ниво, ние сме много по-податливи на заболявания, настинки и инфекции. Без имунна система ние няма да оцелеем много, децата  родени без имунна система се поддържат в изкуствена среда, или "балон". Това би бил начина на всички нас, ако имунната ни система не съществуваше, или ако беше прекалено слаба.
Ако нашата имунна система се поддържа на оптимално ниво, честота на заболявания ще е по-малка, а ние ще сме по-малко застрашени от развиване на  болни  клетки в организма ни. Също така, когато сме болни или имаме някакво физическо нараняване, здравата имунна система спомага за по-бързо възстановяване.
Един добър индикатор за нивото на нашата имунна система е колко здрави и тонизирани се чувстваме ежедневно. Обикновено ние се опитваме да  компенсираме липсата на тонус  като пием повече кофеинови напитки, консумираме повече захар и гледам екшън филми - всичко, което ни дава химически пързо набавяне на необходимите вещества, за да успеем да преминем през дългите и натоварени с ангажименти дни. Този метод може да даде временно облекчение, но в дългосрочен план, това е доста лошо решение. Става така, че организма ни се пристрастява и се нуждае от все повече и повече от тези бързи подправки, само за да поддържа нормална енергия и функциониране. Ето защо хората, които не могат да започнат ефективно деня си без да изпият чаша кафе (в доста от случаите с голямо количество захар) освен, че водят нездравословен живот, трябва да са наясно и с това, че нещо в организма им не е наред. От това следва, че имунната ни система не се влияе само от здртавословното ни състояние, но и от психичното ни здраве.

Как и кога имунната ни система отслабва ?
Факторите, влияещи и отслабващи имунната ни система са доста :

1.) Неправилното хранене: съвременните диети са лишени от много от витамините, минералите, антиоксидантите и всякакви други елементи, които са от съществено значение за организма за поддържане на здрава имунна система. Плодовете, които се продават е супермаркетите напреимер често се берат зелени, преди хранителните вещества да имат възможността  да се развият. Те узряват вече пакетирани в кашони, вместо под ярките и здравословни слънчеви лъчи. Зеленчуците пък често се отглеждат в бедни на хранителни вещества почви, а от там и самите зеленчуци не съдържат нужните вещества. Месото идва от едър рогат добитък, които се захранва с обеднен фураж. Освен това животните често биват инжектирани с хормони и стероиди. Храни, които не се консумират прясни често се обработват, за да бъде удължен срока им на годност. Имунната система се нуждае от за да функционира добре. Ако лишим организма си от определени ввещества или витамини, то само нашата имунна система ще бъде нарушена.

2.) Замърсената околна Среда -  околната ни среда става все по-замърсена, организмите ни трябва да се справят с по-голям "токсичен товар". Токсините навлизат в тялото ни чрез храната която ядем. Дробовете и кожата ни се излагат постояно на вредни слънчеви лъчи и електрическо оборудване. Заради всички тези фактори имунната система трябва да работи усилено, за да се идентифицират и детоксикират тези замърсители. Това до голяма степен изтощава имунната система и  намалява нейната ефективност. Някои токсини и химикали, дори може да предизвикат нарушения в растежа на клетките и размножаването, което води до развитието на раковите клетки. Такива клетки се образуват всеки ден, не само заради действието на екологични замърсители, но също и чрез случайни грешки при делението на нормални клетки. Това е работа на имунната система да унищожи тези анормални клетки, преди те да имат възможност да се размножават, но ако товарът е твърде голям, неутрализирането им става напрактика невъзможно.

3.) Стрес – при еволюцията на човека едни функции на телата ни са били заместени от други, с цел оцеляване на вида. Така телата ни са били пригодени да се държат по определен начин в екстремни ситуации, например в рискова ситуация, да отделят повече от веществото адреналин. В днешно време обаче ние не се борим с диви животни, за да оцелеем. Днес стресовите ситуации и моментите, в които телатани биват предизвиквани да се справят с “опасности” и извънредни ситуации са в пъти повече от преди. Стресът в много от днешните случай е хроничен. Той води до безсъние и мигрени. Имайки предвид, че сънят е времето, в което организмът ни се възстановява, лишението от сън се явява голяма трудност за имунната ни система. Напрактика липсата на сън  и стреса разрушават нашата имунна система, а това ни прави склонни към болести и преждевременно остаряване.

4.) Наркотици : Независимо дали се приемат по медицински предписания, или нелегално за забавление, наркотиците снижават имунната система. Така например, някои антибиотици унищожават бактериите в нашите здрави стомаси, които са от съществено значение за здравословно храносмилане. Изчерпване на имунната система също е често страничен ефект на някои от съвременни лечения. Например при химиотерапия и лъчелечение, които могат да унишожат устойчивостта на имунната система. За кратко време, човек може да бъде третиран със силни мадикаменти, защото организма ще може да се възстанови след това. Дълго лечение с такива медикаменти обаче, може да доведе до дори по-големи проблеми, от настоящите.
Какво можем да направим за да усилим имунната си система ?

Изхождайки от факторите, които понижават способностите на имунната ни система, лесно можем да си направим изводите, какво е необходимо да подобрим и защитим здравето си.
1.) По-здравословно хранене: Трябва да се увеличи хранителен прием на определени витамини и вещества. Това може да стане, като си купуваме плодове и зеленчуци с ясен произход, отглеждани без употребата на вредни химикали и пестициди. Ежедневно трябва да се пие много чиста вода, освен всички други течности, които се приемат. Да се избягват храни, съдържащи в себе си основно захар, бял хляб, бял ориз, алкохол, шоколад, бисквити, безалкохолните напитки, заведения за бързо хранене. Доста разпространена заблуда е, че един добре балансиран режим на хранене може да ни осигури достатъчно хранителни вещества, за да функционира организма ни оптимално. Наложително е да се добавят хранителни добавки към храната, особено антиоксиданти, които помагат да се неутрализират свободните радикали и клетъчните увреждания. Всеки трябва да получава на ден средно :
витамин С най-малко 1000 mg дневно,
витамин В-комплекс,
витамин А (15000 IU),
Витамин Е ( 200 IUs),
Селен (100 mcg ),
цинк ( 20 mg )
магнезий ( 100 mg) .

2.) Намаляване на замърсителите: Яжте биологични храни и избягвайте помещения, където се пуши. По света вече има лекари, които не приемнат пациенти, които са пушачи, или които не гарантират спирането да пушат веднага след започване на лечението им. Наложително е да се пие много чиста вода (най-малко 1,5 литра на ден). Това количество вода спомага организма ни да се отърве от натрупаните токсини.  Слънцето и други източници на електромагнитна радиация, също са фактори, които използват на много от органите имунната ресурси и следователно трябва да бъде сведено до минимум (малко слънчева светлина е действително за укрепване на имунната система ... но само малка сума). Препоръчително е и да контролираме времето, което прекарваме в стоене пред телевизор и компютър, което в днешно време става все по-трудно.

3.) Намаляване на стреса: Удивително е какво може да направи една почивка за имунната ни система! Важно е да се отделя време за почивка и релаксация, за движение, разходка дред природата, спорт и разбира се сън. Сами трябва да се научим да контролираме стресовите моменти в живота си и да ги тушираме, преди те сериозно да са ни навредили. Стрсът и депресията вървят ръка за ръка, а медиците на новото време твърдят, че това е и ще продължи да бъде болестта на човека от 21-ви век.

Познавайки тези фактори, които малко или много влиаят на живота ни, можем да се опитаме да подобрим живота и здравословното състояние на децата ни.

Източник: za-decata.com

В категории: , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код