Българското кино чества 100-годишен юбилей


Сподели:
09 Януари 2015, Петък
Българското кино ще бъде представено на световните фестивали по случай 100-годишнината си, честването е в цялата страна през юбилейната 2015 г.

Българското кино ще има специално присъствие на световните фестивали по случай 100-годишнината си, която ще се чества и в цялата страна през цялата юбилейна 2015 г.

Подкрепа за международното представяне обещаха директорът на "София филм фест" Стефан Китанов и на фестивалите So Independent - за американско независимо кино в София и за българско кино в САЩ - Жана Караиванова.

По думите на актрисата със съдействието на МВнР родната кинематография ще бъде представена и в страните, в които няма български културни институти.

Стогодишнината ще бъде в центъра на вниманието на националните кинофестивали "Златна роза" и "Златен ритон" - с научни конференции, ретроспективи, изложби и много други прояви, отбеляза директорът на Националния филмов център Георги Чолаков.

Българската национална филмотека е естественото средище на честванията, защото тя съхранява стогодишното ни филмово наследство. На всяко десетилетие на българското кино ще бъде посветен по един месец през годината - с прожекции във филмотечното кино "Одеон" - както навремето, с кинопреглед преди игралния филм, срещи с автори и специалисти, изложби, дискусии. През топлите месеци ще има любопитни прояви на открито.

Готвим и две изненади - също за цялата година, но засега са тайна, каза Антония Ковачева, директор на Филмотеката.

Книги за историята на българското кино ще бъдат издадени на няколко езика. За международното представяне на родната кинематография ще допринесе и планираното гостуване на фотоизложбата "Сто години българско кино" в нашите културни институти в чужбина, съобщи Иван Попйорданов.

Изложбата ще бъде открита на 12 януари в зала "Средец" на Министерството на културата от министър Вежди Рашидов, в присъствието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, посочи заместник-министърът на културата Боил Банов.

Той представи програмата през първата седмица от честването, което започва днес и издаването на юбилейната монета "100 години българско кино" от БНБ.

Банов ще участва и в пресконференцията на друг важен партньор за отбелязването на юбилея - Столичната община, на 12 януари, на тема "София - творчески град на киното".

Честванията за юбилея на киното се откриват официално на 12 януари от 19:00 ч. в обновеното кино "Одеон" с празнична вечер и прожекция на филмите "Любовта е лудост" (1917) на Васил Гендов /най-ранния запазен български игрален филм/, документалния "Един ден в София" (1946) на Захари Жандов и анимационния "Женитба" /1984/, със "Златна палма" от Кан, на Слав Бакалов и Румен Петков.

В деня на стогодишнината - 13 януари, когато е била първата публична прожекция на "Българан е галант" на Васил Гендов, ще бъде пусната юбилейна пощенска марка "100 години българско кино" - с изображение на стилизирана стара кинокамера и надпис "100", в който нулите са филмови ролки.

Фотоизложба "100 години българско кино" ще има на 14 януари в Клуба на народния представител в парламента. На 15 януари е студентският филмов маратон в "Червената къща" - с филми от НАТФИЗ и НБУ.

Избрани родни документални и анимационни заглавия ще бъдат показани по случай юбилея на 16 януари в Дома на киното.

Нощта на българското кино е на 17 срещу 18 януари в кино "Одеон" - с пълния вариант на "Мера според мера" на Георги Дюлгеров - от 18:00 ч., и на "Хан Аспарух" на Людмил Стайков - от 00.00 ч.


Източник: vesti.bg

В категории: Култура

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код