Научете ползите за здравето от кленовия сироп!


Сподели:
24 Август 2018, Петък
Когато искате да си похапнете нещо сладко, не забравяйте за възможността да използвате кленов сироп, който съдържа по-малко калории и по-висока концентрация на минерали от меда. Той е на разположение през цялата година в местния супермаркет.

Кленовият сироп е едно от многото чудеса на света. Тази гъста кехлибарена течност с характерният си сладък вкус се прави от дървесния сок на черното или червеното кленово дърво. Процесът на създаване на кленов сироп започва с пробиване на дупки (продупчване) в дървото, което позволява на дървесния сок да изтича свободно. Сокът е бистър и почти безвкусен и с много ниско съдържание на захари, когато е прясно източен. След това се вари, за да се изпари водата, до получаване на сироп с характерния вкус и цвят на кленов сироп със захарно съдържание от около 60%.

Ползи за здравето

Кленовият сироп е отличен източник на манган и добър източник на цинк, с което е много полезен за здравето ни.

Микроелементът манган е кофактор в редица важни ензими в производството на енергия и антиоксидантни защити. Например, ключовият ензим  супероксид  дисмутаза, който отстранява свободните радикали, произвеждани в митохондриите (фабриките за производство на енергия в нашите клетки), изисква манган. Една унция (28.349 гр) кленов сироп доставя 22,0% от дневната стойност за този много важен микроелемент.

Кленовият сироп е добър подсладител, ако се опитвате да запазите здравето на сърцето си. Действието на цинка като антиоксидант се допълва и от други функции, които могат да намалят развитието на атеросклерозата. Цинкът е необходим за правилното функциониране на ендотелните клетки и помага за предотвратяване на щетите, причинени от LDL холестерола и други окислени мазнини. (Ендотела - вътрешната облицовка на кръвоносните съдове.) Ендотелните мембрани с ниско съдържание на цинк са много по-податливи на увреждане.

Цинк и манган са важни съюзници в имунната система. Много видове имунни клетки зависят от цинк за оптимална функция. Тези микноелементи помагат да се намали възпалението и по-бързо да оздравеем.

Кленовият сироп може да помогне за подкрепа на репродуктивното здраве и предвижда особени ползи за мъжете. Цинкът се концентрира по-силно в простатата, отколкото във всяка друга човешка тъкан, а ниските нива на цинк в тази жлеза са свързани с по-висок риск от рак на простатата. В действителност, цинкът е минерал, използван терапевтично от лекарите за намаляване размера на простатата. Манганът  участва в производството на полови хормони, което е много важно за плодовитостта на мъжете.

Източник: Лекува.нет

В категории: Здраве, , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код