Физическото натоварване предотвратява депресията


Сподели:
13 Април 2018, Петък
Физическото натоварване кара човека да изпитва удоволствие и радост, заради отделянето на серотонина в мозъка

С физически натоварвания можем да предотвратим депресивни състояния, които се обострят от прехода през зимните към пролетните месеци, съветват експертите.

Ако в седмицата два пъти отделяме време за бързо ходене или бягане поне 3 км, няма да изпадаме в депресия, коментира началникът на отделението "Депресии, неврози и гранични състояния" в Държавната психиатрична болница в Ловеч д-р Иван Иванов.

Според него проблем е, че вместо физическите усилия, съвременният човек предпочита антидепресантите.

Физическото натоварване кара човека да изпитва удоволствие и радост, заради отделянето на серотонина в мозъка, казва още специалистът. По думите му причините за депресиите могат да бъдат липсата на слънчева светлина, наследствеността, хроничният стрес, както и употребата на психоактивни вещества.

Според д-р Иванов най-важното при лечението е да се изясни откъде идва проблемът.

Депресивното разстройство не може да се "самоизлекува", нужна е помощ от специалист

Освен чисто емоционалните поведенчески промени, в депресията има и соматични симптоми, като безсъние, главоболие, тръпнене и изпотяване на крайниците, задух и други, посочи специалистът.

По думите на д-р Иванов много често се срещат пациенти с тревожни разстройства или със соматичната компонента на депресията. Възрастовата граница е още от пубертета, допълни лекарят.

Съществува и класическа депресия, която се среща по-рядко.

"Възможно е депресивното разстройство да се обостри и човек да изпадне в състояние на чувство за вина, да стане меланхоличен. Това не може да се самоизлекува", допълва психиатърът. "Всеки в жизнения си път има нужда поне един път от психиатър. При жените е след раждане, при мъжете по повод консумация на алкохол, след психически или физически травми", каза още д-р Иванов.

Той отбеляза, че най-добрият лек е физическото натоварване, а също доказано е и положителното въздействие на класическата музика, както и няколко метода в психологията.

Депресията може да се пребори и с йога

Друг вариант за справяне с депресията са упражненията по йога. Според учителя по йога Любка Янкова те са възможни решения за здравни проблеми както на физическо, така и на умствено ниво, защото човекът е комбинация от двете. "Йога помага както да поддържаме гъвкавостта на тялото, така и да ни освободи от напрегнатостта, тревожността и депресията, да ни зареди с добро настроение.

Йога повлиява положително като действа по механизми, подобни на тези на антидепресантите и психотерапията", коментира специалистът. Тя добави, че някои позиции в йогата са ефективни за стимулацията и отделянето на ендорфини – хормоните на щастието, и редуцират нивата на кортизол – хормона на стреса. Например стойката на глава, при която мозъчните клетки се изпълват със свежа кръв. Много добре действа и слънчевото упражнение, което се прави като загрявка. Изпълнено няколко пъти в умерено или бързо темпо зарежда с настроение, обяснява Любка Янкова.

По последни данни от проучване за психичното здраве у нас (ЕПИБУЛ),

всеки пети българин някога в живота си е имал епизод на психично разстройство,

но само при един от четири от случаите, е потърсена специализирана помощ.

Данните на ЕПИБУЛ показват, че когато има нужда от помощ, българинът се допитва първо до личния си лекар, а едва 3 на сто търсят помощ от психиатър. В тази връзка Националният център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) започва проект "Подобрени услуги за психично здраве", по който специалисти ще обучават личните лекари как по-лесно и бързо да познават кога пациентите им се нуждаят от психична помощ.

В рамките на проекта ще бъдат обучени 2500 лични лекари и социални работници в регионите Югозападен, Южен централен и Северен централен, тъй като там има най-висока честота на депресивни състояния, свързани с опити за самоубийства.

Две основни травматични събития в живота заемат най-големия дял в тежестта на психичните и депресивни състояния: неочаквана смърт на любим човек и неочаквани проблеми със здравето. Други събития, които нанасят чести психически травми са автомобилна катастрофа, свидетел на смърт, заболяване на дете, физическо насилие от съпруг или партньор и т.н.

В извадката на ЕПИБУЛ се отчита също, че жените имат нагласата три пъти повече от мъжете да изпадат в депресии при някои от горепосочените събития. Други групи, които са изложени в по-голям риск от изпадане в депресивно състояние са пенсионерите, безработните и домакините.
.
Източник: БТА


В категории: , , ,

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код