Основните политически сили се обявиха против нови строежи на Витоша


Сподели:
02 Октомври 2015, Петък
Само БСП и ДПС не са възразили официално срещу новия план за управление на планината

ГЕРБ, Реформаторският блок, ДЕОС, коалиция "Сердика" и кандидатът за районен кмет на район Красно село Веселин Кирев, подкрепен от партия "Зелените", са внесли становища против приемането на новия план за управление на природен парк "Витоша". Това се казва в съобщение на неправителствената организация "Зелени закони" и коалиция "За да остане природа в България".

Двете организации организираха публичен дебат по повод новия план за управление на планината в началото на седмицата с участието на политическите сили в местния вот и граждани. В него не се включиха представители на БСП и ДПС, като двете партии не са възразили официално и срещу предвиденото ново строителство на Витоша.

Проектът на плана за управление на Витоша е изработен от "Пролес Инженеринг" срещу 561 600 лв. с ДДС. Фирмата е избрана от дирекцията на природен парк "Витоша".

Така на практика партиите, участвали в дебата "Бъдещето на Витоша", подкрепиха думите си с дела. "С удовлетворение отбелязваме, че политиците направиха и първи конкретни стъпки, за да подкрепят своята позиция, като всички участвали в дебата партии внесоха официални становища против разработвания в момента проект за ново управление на парка", се казва в съобщението на "Зелени закони" и "За да остане природа в България".

Още в изказване по време на дебата на 28 септември кандидатът за кмет на Реформаторския блок Вили Лилков се ангажира да внесe в дирекцията на парка становище против приемането на проекто-плана за управление на природен парк "Витоша". С помощта на общинския съветник от РБ Марта Георгиева, становището на блока беше изготвено предварително.

Останалите партии разработиха становищата си след участието си в дебата, въпреки краткото оставащо време от само два дни.

Лорита Радева от ГЕРБ посочва във фейсбук, че позицията на партията й е за възстановяване, реконструкция и рехабилитация на съществуващите съоръжения (лифтове и влекове), хотели, хижи, заслони и др., но без ново застрояване и в обема, в който са изградени. Отстояваме позицията, че при възстановяването им трябва да се използват екологосъобразни материали, гарантиращи енергийната ефективност и опазването на околната среда, се казва в позицията на Лорита Радева.

Планът за управление на Витоша подменя изцяло философията на управление на защитените територии, посочва в позицията си партия ДЕОС. Нейният кандидат за кмет Виктор Лилов участва активно в дебата, а в становището на партията се посочва, че този план "цели прикрито разрешаване на строителството".

"Проектът на плана за управление не гарантира защитата на преобладаващите обществени потребности от отдих, рекреация, туристически походи и дава превес на инвеститорския интерес над обществения", заявява в становището си НФСБ. То е подписано и внесено от кандидат за кмет Силвия Трендафилова. Формацията на Валери Симеонов категорично се обявява за отпадане на предвиденото в проекто-плана ново строителство.

Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев също внася становище, в което се посочва, че проектът за управление на парка "изцяло подменя философията на управление на защитените територии и не може да гарантира запазването на природния парк в бъдеще". Коалиция "Сердика" беше представена на дебата за Витоша от кандидата за общински съветник Мила Видина, която активно съдейства за изготвяне и внасяне на становище на коалицията в краткия срок.

Кандидатът за общински съветник от "Зелените" Веселин Кирев, който присъства на дебата, пита в становището си, защо първо не се прави обсъждане на самото задание на плана за управление. "Ако заданието казва, че в планината няма да се строи и да се ловува, това ще бъде абсолютно ясно записано. Ако обаче заданието оставя вратички, тогава ……?", пише кандидатът за кмет на район "Красно село" Веселин Кирев.

"Зелени закони" също внесе становище против новия план за управление на Витоша. Неправителствената организация настоява проектът да бъде върнат за преработка за отстраняване на съществените недостатъци. Според "Зелени закони" в предоставените материали липсва съществена част от изисканата по задание информация, а целите и режимите допускат строителство и сечи, в противоречие с целите на защитената територия и с данните от социологическото проучване за желаните от обществото цели на управление на парка.

Източник: mediapool.bg

В категории: България

Сподели:
Коментари

1 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 
1.
Василена
03.10.2015 20:50
Рейтинг:
1
Дойдоха избори и се започнаха с евтините политически игри и кухи послания. Всички били протива строитеслството на Витоша и за това възразили на плана. А всъщност никъде и в никой план до сега не е ставало въпрос за строителство на Витоша. Зелените се опитват да го изкарат така, че все е едно ще се разреши строителството на хотелски комплекси и баровски вили, а подобно нещо никога не е стояло на дневен ред. За съжаление обаче политиците ни са също толкова кухи и изпразнени от съдържани и постаявт под един знаменател, както строителството на хотели, така и съоръжения за спорт и обновяване на старите съоръжения, които са в момента на Витоша. А те вече работят от над 30 години без да е правена каквато и да е подмяна. Тъпото е, че от тази каша печелят Зелените, които си вдигат рейтинга и взимат тлъсти субсидии от вън, а губим всички ние.