За първи път номинират българка за "Най-добър учител в света"


Сподели:
05 Октомври 2015, Понеделник
Конкурсът Global Teacher Prize се организира от 2014 г.

За първи път тази година ще бъде обявена номинация на българка за приза "Най-добър учител в света" на конкурса Global Teacher Prize. Това ще се случи в 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" в столичния квартал Бенковски днес (5 октомври) - Международния ден на учителя, който ще се отбележи за първи път и у нас.
Конкурсът Global Teacher Prize се организира за пръв път през 2014 г., а призът се връчва на учител, който печели из между номинирани от целия свят. Наградата е 1 млн. долара, но тя обикновено се дава за каузи и благотворителност. Победителка за 2015 г. е Нанси Атуел от Мейн, САЩ. Тя дарява наградата си за стипендии на талантливи учениците и за училището. Номинации и кандидатури тази година се приемат до 10 октомври.
Номинираната българка ще бъде директорът на 60-то ОУ Таня Борисова, ще я номинира Елена Неделчева – преподавател в 60-то ОУ гр. София. „Познавам Таня Борисова от 2010 г. Работихме заедно в 4 ОУ "Проф. Джон Атанасов", на което тя беше директор, споделя г-жа Неделчева.
„За 4 години тя го изправи на крака от едно училище, което почти западаше. Това стана с много проекти, ремонти, направи рампа за деца с увреждания, работи се по проекти за социално слаби деца, деца в неравностойно положение, изгради прекрасен колектив, издигна престижа на училището“, коментира още тя. Родителите си я обичат, децата си я обичат – явно просто човекът си работи с призвание и със сърце, казва Неделчева.
Борисова сега е директор на 60 ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" - гр. София, където предприема същите инициативи, пише БГНЕС.
Според Елена Неделчеа, впечатляващо освен ремонтирания салон и класните стаи в училище е и това, че Борисова оборудва кабинети по Монтесори за деца с увреждания. Тя създава и обособена зона за деца с трайно увреждания, купувайки софтуер от Германия, който се управлява и се учи само с очи, и превръща училището в привлекателно място за учениците и учителите си.
Международният конкурс е под надслов: "Да върнем уважението и престижа на учителската професия". Самата Неделчева, която преподава още от 1988 година е категорична, че у нас българските учители не са уважавани на държавно ниво. "Ние се стремим да отличаваме най-добрите учители, тези които вдъхновяват своите ученици и общността около тях", пишат на официалната страница на конкурса.
„Някак си самата институция учител вече се свързва само с пари и се борят хората само за пари. Няма го възрожденския дух. Дори сега с новия закон, който се приема се увеличава администрация, контролни органи, учебниците са неразбираеми, насажда се в децата чувството, че не могат, няма млади учители”, каза Елена Неделчева.
За това как е по света, тя даде пример с поведението на бившия британски премиер Тони Блеър, който по повод на приетите глобални цели за образованието до 2030 г. е направил обръщения и персонални е-мейли до 88 000 учители във Великобритания.

Източник: economic.bg

В категории: Новините, Новините

Сподели:
Коментари

0 коментара
Добави коментар

Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код