Култура

Страници:

Обявиха номинациите за тазгодишните „Оскар”-и

90-ата церемония по връчването на наградите ”Оскар” ще бъде на 4 март в Лос Анджелис, пише Дарик.
прочетено: 4251 пъти


Български филм ще участва в "Берлинале" за пръв път от 29 години

Българският филм "Ага" на режисьора Милко Лазаров попадна в конкурсната програма на 68-ия международен филмов фестивал в Берлин. Така за пръв път от 29 години български пълнометражен игрален филм ще участва на "Берлинале". За последно през 1989 г. в престижната конкурсна селекция е бил избран филмът на Иван Ничев "Иван и Александра".
прочетено: 3790 пъти


Холивудските актьори раздадоха своите награди

Гилдията на киноактьорите на Съединените щати раздаде своите традиционни награди, като те потвърдиха досегашния успех на „Три билборда извън града“ при драматичните ленти и „Големи малки лъжи“ при минисериалите.
прочетено: 3561 пъти


Българска скулптура попадна в конкурентната надпревара между два френски града

Старинният град Фужер в областта Бретан, Западна Франция заложи на българска скулптура в надпреварата си с намиращия се наблизо град Лавал. От години двете живописни градчета се съревновават за по-добра визия и повече атракции за своите жители и гости. Местната управа на Фужер избра една от скулптурите на българския автор
прочетено: 3503 пъти


Златните ни съкровища се завърнаха в НИМ

Най-известните златни и сребърни съкровища се завърнаха в България. След успеха на изложбата в Норвегия - "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България" - съкровищата отново могат да бъдат видени в Националния исторически музей (НИМ).
прочетено: 2838 пъти


И с рисунка печелим златен медал за България!

Децата на България продължават да завоюват едни от най-престижните награди и медали по целия свят. Днес ще ви разкажем за отличниците от арт школа "Колорит" - град Плевен, които станаха повод отново да се гордеем.
прочетено: 3602 пъти


Ремонтираме Българския културен дом в Будапеща с 300 хил. евро

България дава 300 000 евро за ремонт на Българския културен дом в Будапеща. На Министерски съвет днес стана ясно, че правителството ще отпусна сумата за обновяване и разширяване на Българския културен дом в унгарската столица. Парите идват от бюджета на Министерството на външните работи за 2018 г. в полза на Българското
прочетено: 3622 пъти


Шест проекта представят културата на Варна по време на председателството

Шест проекта, одобрени за финансиране от Националния фонд „Култура“, ще бъдат част от богатата културна програма във Варна по време на председателството на Съвета на Европа. Изложбата „Шедьоври от фонда на Международното биенале на графиката, Варна“, ще представи 100 творби на графици от водещи национални
прочетено: 2735 пъти


Силни послания от сцената на наградите "Златен глобус"

Първите награди "Златен глобус" след избухването на скандала за сексуален тормоз в Холивуд, очаквано предминаха под знака на силни послания. Темата за насилието беляза всички благодарствени речи на победителите, а присъстващите в залата масово бяха дошли облечени в черно в знак на протест.
прочетено: 3091 пъти


П.К. Яворов - границата между две епохи

От 30 години наградата „Сахаров“ на Парламента почита усилията за защита на правата на човека. Изложба представя тази борба чрез примера на четирима души.
прочетено: 3436 пъти


Надеждата няма право на смърт - Галя Йончева отговаря на Макс Фриш

Оперната прима Галя Йончева в едно необичайно интервю
прочетено: 3058 пъти


Отбелязваме Международния ден на киното

Всяка година на 28 декември светът отбелязва Международния ден на киното. На този ден през 1895 г. в парижкото „Гран кафе" се е състояла първата платена публична прожекция на братята Люмиер /Огюст Мари Луи Никола и Луи Жан/.
прочетено: 3671 пъти


Варненската опера представя "Аида" в Брюксел

В навечерието на председателството на България на Европейския съюз и непосредствено преди Рождество Христово, на 22 и 23 декември 2017 година, екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера Варна, е поканен в Брюксел, за да изнесе „Аида“ от Джузепе Верди. „Този авторски спектакъл на един от
прочетено: 3287 пъти


Най-новият спектакъл на Нешка Робева днес с премиера във Варна

"Няма такова шоу", поредният авторски спектакъл за неуморимата Нешка Робева, ще се състои днес в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта Варна от 19.00 часа, научи Moreto.net. За пръв път пред варненска публика тя ще представи наистина уникално шоу - симбиоза между фолклор и художествена гимнастика, между песни и
прочетено: 3743 пъти


София Папазова: Горда съм, че живея и успявам тук!

София Папазова е жена, която не може да бъде определена с една дума. Тя е един от най-добрите и успешни архитекти в България. Тя се занимава и с рисуване,  а също и има две издадени книги. Човек, изцяло потопен в творческия свят.
прочетено: 3110 пъти


Страници: