Здраве

Страници:

Въвеждат още забрани при отглеждането на прасета заради чумата

Въвеждат още забрани при отглеждането на прасета в община Каварна, съобщиха. Причината са установените четири случая на заразени с африканска чума диви прасета в землището на село Българево.
прочетено: 2535 пъти


Ананиев: Парите за лечение на деца в чужбина са гарантирани

Парите за лечение на деца в чужбина са гарантирани. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на дебатите по бюджета на Здравната каса в ресорната парламентарна комисия. Министър Ананиев гарантира, че предлаганото преминаване на Фонда за лечение на деца към Здравната каса ще осигури прозрачност на
прочетено: 2802 пъти


Клиничните пътеки ощетяват и пациенти, и лекари

Оставам в България, за да променя статуквото, казва д-р Мирослав Ангелов от столичната болница „Св. Анна“, който тази година взе приза „Ти си нашето бъдеще“
прочетено: 3583 пъти


Сътворете чудо за малките герои

Всяка година в целия сят се раждат над 15 мнлн. недоносени бебета. Над 1 млн. умират годишно вследствие от преждевременно раждане. В световен мащаб и в България 1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено. Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година.
прочетено: 2742 пъти


Кашлицата - защо е диагностично предизвикателство?

Кашлицата е един от най-честите симптоми в детска възраст. Тя е и една от водещите причини за посещеие при лекар. В много от случаите се касае за вирусна респираторна инфекция, която протича неусложнено и не се налага провеждане на специфично лечение. Има някои състояния обаче, които изискват вземането на своевременни мерки, за да се избегнат по-сериозни усложнения. Навреме трябва да се потърси лекарска помощ, ако дишането на детето е затруднено и учестено, има „свирене” в гърдите, кашлицата е лаеща с наличие на стридор, налице е цианоза (посиняване)
прочетено: 3378 пъти


Колко вида амнезия има?

Явлението амнезия, известно още като загуба на паметта, е послужило на множество от автори да разнообразят сюжетите на филми, разкази и книги и да приковат вниманието на зрителя или читателя. Зад него обаче стоят любопитни механизми. Разбира се, повечето здрави хора приемат за даденост своята памет, рядко се замислят върху това на какво се дължи тя, как се създава и поддържа. Наистина като повечето висши функции на главния мозък, паметта е изключително нещо. Повече интерес се предизвиква обаче при настъпване нарушения в дейността ѝ.
прочетено: 3516 пъти


Мухлясал кашкавал за децата в няколко градини и училища

Първите доставки на млечни продукти по схема "Училищно мляко" започнаха, а с тях и проблемите.
прочетено: 2775 пъти


Аз съм пациент и съм виновен!

Кратък репортаж от един най-обикновен ден в българска болница, който започва с 25-минутна опашка пред асансьора.
прочетено: 3296 пъти


Таня Андреева: Държавата абдикира от грижата за децата с вкарването на Фонда към НЗОК

Вкарването на Фонда за лечение на деца към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е грешка. Това е абдикация на държавата от грижата за деца. Това заяви  бившият здравен министър от кабинета "Орешарски" Таня Адреева.
прочетено: 2933 пъти


От "Български пациентски форум" се притесняват, че лекарите ще започнат да изписват най-евтините лекарства

В проектобюджета на Здравната каса за 2019 година се въвежда принципът лекарите за изписват най-евтиното лекарство, заплащано от Касата за всяко едно заболяване.
прочетено: 2866 пъти


Киселото зеле - зимното съкровище

За българите киселото зеле е класическа зимнина, заедно с туршията и киселите краставички. Приготвянето му е евтино – цената на зелето в сезона му е изключително ниска, не изисква много много ангажименти, а се оказва, че в бидончето се крие истинско съкровище.
прочетено: 3712 пъти


Здравната комисия одобри законопроекта за хората с увреждания

Единодушно парламентарната здравна комисия одобри на първо четене законопоректа за хората с увреждания.
прочетено: 3256 пъти


33 болници в страната преглеждат безплатно за рак на гърдата

1200 розови балона полетяха в небето в памет на жените, починали от рак на гърдата.
прочетено: 2436 пъти


Само минута ще ви отнеме, да проверете дали всичко е наред с вашите вътрешни органи

​Всеки от нас се интересува от собственото си здраве и иска да знае състоянието му.
прочетено: 4128 пъти


Това са важни съвети за лечение на мигрена

Алтернативната медицина разглежда главата като важна телесна система и от там лечението на мигрена се основава на използването на нейните възможности.
прочетено: 3571 пъти


Страници: