Страници:

БПЦ защити позицията си за Истанбулската конвенция пред ЕК

Отказът от ратифициране на ИК не е обусловен от някаква скрита държавна политика, насочена против равенството на половете, а произтича от резерви по определени разпоредби в документа.
прочетено: 3308 пъти


На 5 декември българската православна църква чества празника на Св. Сава Освещени.

Светецът, основател на много манастири в Палестина и на знаменитата лавра, известна под неговото име, се родил в областта Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Едва18-годишен той се поселил в манастир, където получил образование и станал монах.
прочетено: 2972 пъти


4 Декември - Света Варвара

 Празнуват: Варвара, Варя, Варадин
прочетено: 4174 пъти


На 30 ноември честваме Свети Андрей Първозвани - Андреевден

Църквата почита Свети Андрей Първозвани, наречен така, защото пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос. Андрей Първозвани се смята за апостол на православните славяни, защото именно той ръкоположил първия епископ в Цариград - Стахий, а кръщение и миропомазание православните славяни - българи, сърби и руснаци, са получили именно от Цариградската патриаршия.
прочетено: 4097 пъти


Църквата ще получава по 43 млн. лв. на година

Държавни пари ще получават и другите регистрирани вероизповедания, като бахаи, дъновисти и кришнаити, които общо наброяват 11 444 души
прочетено: 3382 пъти


На 26 ноември Православната църква чества Свети Стелиан Пафлагонийски - Детепазител.

Той е покровител, пазител и лечител на децата и е техен застъпник пред Бога. Св. Стелиан живял в областта Пафлагония (Мала Азия) в края на IV и началото на V век. Още в младостта си душата му била чиста и той се опазил от всички страсти на земния път. Не се отклонявал от вярата и давал пример за добродетелност и целомъдрие. Когато наследил баща си, той дарил цялото си наследство на бедни християни и се замонашил.
прочетено: 3938 пъти


Катедралата "Свети Александър Невски" отбелязва своя празник

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" почита паметта на своя патрон - руския княз, провъзгласен за светец след победосната битка при река Нева. В нея войската му разгромява шведското и германско нашествие по руските земи. Храмът е построен в памет на 200 000 воини, загинали за освобождението на
прочетено: 2934 пъти


21 ноември - Честваме Деня на християнското семейство

На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници еднакво почитани и от православието, и от католицизма.
прочетено: 3827 пъти


„Новият свят“ на извращенците като всемирна содомска антицърква

През последните две десетилетия светското общуване стремително потъва в състояние на древно езичество, характерно за онази епоха, в която Христос още не се е явил в света. Макар и случващото да изглежда като обективен процес, става дума за добре управлявана всеобща либертарианска революция, насочена към изменение на самата същност на човека.
прочетено: 3977 пъти


Започват коледните пости

От днес до празника Въведение Богородично (21 ноември) са забранени венчавките
прочетено: 3750 пъти


Митрополит Киприан: Силна църква означава и силна държава

Интервю със старозагорският митрополит Киприан за готвените промени в закона за вероизповеданията
прочетено: 4078 пъти


Почитаме св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски

На днешния ден православната църква отбелязва Рождественски (Коледни) заговезни
прочетено: 4062 пъти


Честваме Свети Архангел Михаил

Българската православна църква почита днес паметта на Свети Архангел Михаил.
прочетено: 3522 пъти


Във Враца тържествено бе посрещната чудотворна икона на света Богородица

С тържествен камбанен звън в катедралния храм "Св. апостоли" във Враца тази вечер бе посрещната украинската чудотворна икона на света Богородица "Скоропослушница". За духовния празник в църквата се бяха събрали миряни и свещеници от епархията. Веднага след внасянето на иконата в храма започна вечерня, която бе предстоявана от Врачанския митрополит Григорий. Сред първите поклонили се пред светинята бе и кметът на града Калин Каменов.
прочетено: 3037 пъти


Днес почитаме Св. Димитър Солунски

Според народните представи от Димитровден започва зимата
прочетено: 4247 пъти


Страници: