Страници:

10 разлики между удобното дете и възпитаното дете

Темата за "Удобното дете" продължава да предизвиква крайни коментари. Опасявам се, че не беше разбрана правилно, защото някои читатели ме питат какво лошо има в това детето да е възпитано и да спазва правилата.
прочетено: 3379 пъти


С малко дете на разходка в парка - какво да вземем?

Ако имате бебе или малко дете, парковете и градинките са вашия малък ад и рай. Рай - че сте навън, а не у дома, детето изразходва безкрайната си енергия и вие евентуално общувате и с възрастни хора. Ад - грижите, викането след тях не секват и за миг. Всички знаем, че подготвеният войник печели битката. Победата, разбира се, е
прочетено: 2131 пъти


Твърде много информация, твърде много тревоги

Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие.
прочетено: 2057 пъти


Идеи за игри, с които да ограничим телевизията на детето

"- Мамо, може ли детско?"
прочетено: 3675 пъти


Какво прави майките специални?

Децата, а и не само те, приемат майките за даденост. Дори ние, които вече сме майки, продължаваме да мислим за тях като за нещо, което никой никога не може да ни отнеме. Защото: - Мама е винаги там, където очакваме. Независимо от нейните собствени ангажименти и нужди. Тя е до нас, ако ни е нужна прегръдка или рамо, на което да
прочетено: 2495 пъти


Бабини рецепти за здраве

Децата лесно се разболяват, а лекарствата за тях нито са по-евтини, нито пък са много ефикасни. Има и друг начин за лечение и се нарича народна медицина – безвредна, достъпна, приятна, използва натурални продукти.
прочетено: 5012 пъти


Лятната семейна почивка с богата културна програма - как всички да са доволни?

Дойде ли летният отпуск, хората се разграничаваме на две основни групи - едната половина си представят това време в пълно лентяйстване, другата - в приключения и нови преживявания. Първата половина избират хотели с басейн и СПА в морето и планината, "ол инклузив" оферти в наши и в чуждестранни курорти. Ако сте от втория
прочетено: 3400 пъти


5 промени в храненето, които да направите, ако искате бебе

Подготвяте ли се за бебе? Има някои неща, които трябва да знаете за храненето и женския организъм преди зачеването и по време на бременността. Храната е основното ни гориво. Тя ни дава не само енергия, но и важни хранителни вещества, с помощта на които бебето се развива правилно в майчиното тяло. За да се радвате на една
прочетено: 2875 пъти


Хранителната алергия при децата се проявява с обрив в 70% от случаите

Гастроентерологичните заболявания при децата могат да се профилактират чрез кърмене, категорична е д-р Пенка Янева – началник на Клиниката по гастроентерология на Специализираната болница за лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев” в София и консултант в Медицинския център по детски болести.
прочетено: 3583 пъти


Цистит по време на бременност

Циститът представлява възпаление на пикочния мехур. По време на бременността жените са предразположени към такъв вид инфекция.
прочетено: 157 пъти


Ограничават драстично белия хляб в дестските градини и училищата

Предстои промяна в рецептурниците за детските градини и училищата. Това обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев Употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена. "Според мен въобще не би трябвало да има", подчерта той. По думите на Кунчев, ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата. Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни. "Няма да се позволяват никакви реклами, дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи", поясни Кунчев. Според него промяната щяла да бъде въведена плавно с участието на индустрията.
прочетено: 3568 пъти


Най-важната работа на децата - играта

Неконтролираната, свободна игра е най-важната дейност за едно дете. Тя е неговият начин да учи за физическия свят в най-добрата възможна форма - чрез откривателство. Следващият етап е познат и на възрастните в техните житейски уроци - опит-грешка/успех-опит. При децата това са самоинициирани решения да направят нещо неправено дотогава, да опитат нещо неопитвано, да се хвърлят в неизвестното. И те го правят по най-добрия начин - без задръжки и скупули. Нeконтролираната игра дава време на детето само да осмисли резултата от опита като факт, но и като рефлексия в себе си - как това го кара да се чувства. Съответно то добива опит, както за физическата реалност, така и за своя вътрешен свят.
прочетено: 3573 пъти


Как да отгледаме щастливи деца - 6 стъпки, подкрепени от науката

Благосъстоянието на децата е по-важно за възрастните, отколкото почти всичко друго - здравеопазването, благосъстоянието на възрастните хора, разходите за живот, тероризма и др.Повече от две трети от възрастните казват, че са "много загрижени" за благополучието на децата и тази загриженост изключва пола, доходите,
прочетено: 2175 пъти


Идеи за добри дела през ваканцията

Ваканцията за много родители е истински стрес. Как да запълним цялото това време? Какво да направим, за да е смислено изкарана, а не в нищоправене? Как да спрем електронните игри, чатове и телевизията? Разбира се, начините едно дете да бъде забавлявано са толкова много, някои свързани с пари, други не, но не е ли по-добре да запълним времето с нещо добро за тях? Няма значение възрастта, винаги можем да измислим нещо, което да е възпитателно, развиващо, без да ги натоварва излишно с амбиция, но да ги накара да разберат сами за ползите.
прочетено: 2942 пъти


10 начина децата да заобичат книжките

Четенето може да отвори вратите на цял нов свят за детето – свят, в който то да се потопи, да изгради мечтите си и да ги изживее. Освен това, четенето е важно за по-нататъшния успех в училище и способността му да учи. Четенето е важно занимание и е дълг на всеки родители да отвори за детето си вратата към книгите по увлекателен начин.
прочетено: 2504 пъти


Страници: