Страници:

Емоционалната интелигентност при търсенето на парньор

В реалния живот, ако прекалено усърдно се търси партньор, чиито характеристики да изглеждат идеални за ума ни, сами се обричаме на провал. А ако оставим избора на партньор изцяло на сърцето, без да използваме и разума, отново създаваме предпоставка за катастрофален резултат. Така че как да намерим нужния баланс между разума и сърцето?
прочетено: 3333 пъти


Феномена лъжа - oсновни видове

Лъжата е един от основните защитни механизъми в  психика ни Тя има гъвкава, променяща се структура в съзнанието Нейното проявление се осъществява  чрез полето на несъзнаваното. Несъзнаваното е част от  психичния апарат, част  примитивна, доминирана от първичните нагони и подчинено на принципа на удоволствието - То. Друга част от човешката психика  е Азът, неговото действие е в полето на  реалността, той играе ролята на водач в нея, може да се приспособява и променя. има роля и на посредник между То и Свръх -Аз. Третия компонент, е Свръх-Азът представлява съзнанието, разбирането на индивида за нормите и правилата, неговата съвест и придобита способност за емпатия. Всеки човек има потребности и се стреми към тяхното задоволяване. Задоволяването се осъществява посредством Аза, който е подчинен на принципа на реалността. Той балансира между импулсите на несъзнаваното и свръх съзнаваното, Балансът се състои в това, да се задоволи  възникналата потребност без да се нарушат изискванията на съвестта, общовалидното човешкото разбиране за порядъчност и обществените норми и порядки.
прочетено: 2963 пъти


Да имате дете със силна воля

"Няма да си режа косата. Никога. Отговорът е "никога", мамо, и отговорът винаги ще бъде същият, така че просто спри да го искаш от мен."
прочетено: 2993 пъти


Правила на модерния (и не само) етикет

Мислим си, че живеем във време, в което всеки си прави, каквото си иска, и вече етикет не съществува? Това донякъде е така, поне не съвсем етикетът от ерата преди технологиите, глобализацията и бързите връзки и раздели. Но ако си дадем сметка, етикетът е това общо разбиране за приемливо и неприемливо, което улеснява общуването и прави гладки и приятни дори най-беглите контакти с другите. Затова има нещо малко трогателно дори, когато това наше разнопосочно общество, реално и вуртуално, успее да се обединява около някои общи правила за добро възпитание и поведение.
прочетено: 2322 пъти


Нормалните деца са шумни деца

"Спрях да се сърдя на децата си… Това стана някак неусетно и вече от доста време не им се ядосвам така, както преди. Случи се, след като започнах да гледам на децата си като НА ДЕЦА. По-рано невинаги успявах да го правя"
прочетено: 2399 пъти


Мотивация и индивидуални потребности на служителите.

Известно е, че всяка организация се стреми към удовлетворяващи краини резултати.Реализирането на поставените цели не би могло да се осъществи без най-значимия ресурс на организацията, а именно човешкия ресурс.Затова привличането, подържането и постигането на съгласие с персонала са основни фактори в съвремения мениджмънт.Работата и обвързаността на служителите с резултатите от техния труд, приноса им за фирмените постижения са в пряка връзка с личната им мотивация. Мотивацията се основава на индивидуалните потребности, които имат всички служители.Появата на дадена потребност поражда напрежение, търсенето и избирането на съответното поведение за задоволяване на тази потребност цели да се намали възникналото напрежение.А целевото поведение се реализира чрез конкретни действия. Познаването на механизма за мотивация от ръководството би могло да повлияе в голяма степен върху поведението на служителите.Разбирането че потребностите са в основата на процеса на мотивиране, че те са фактори за активиране, насочване и подържане на поведението на служителите е важно условие за разгръщането на уменията и способностти им.
прочетено: 3556 пъти


Социалната желателност.

Едва ли има област в живота на човек, в  която да не се осъществява упражняване на социален контрол. В много случай ценостите и целите, който ръководят поведението на даден човек са социално заучени. Както и типовете поведение, който се реализират като начини за задоволяване на потребностите и постигане на цели. Всичко това е оформено в процеса на социализация.
прочетено: 3097 пъти


Пет вредни навика, които пречат на щастието ни

​Щастието на човек е силно свързано с това, което той прави, неговите постъпки и действия.
прочетено: 2420 пъти


Тревогите, без които не можем...Не можем ли?

Тревожите ли се често? Твърде характерно състояние за нас жените, като по-чувствителната половина на човечеството. Особено, когато сме майки, тревогите ни са десеторни. И дори тези да са сред по-основателните, има такива, които са напълно излишни и с които единственото, което правим, е да си създаваме негативни емоции. А много добре знаем, че веднъж завъртим ли се в омагьосания кръг на неприятните мисли, после доста трудно се излиза от там. Кои са нещата, за които никога не бива да се тревожим? Да си „поговорим” за тях.
прочетено: 3381 пъти


Разликите между зрялата и незрялата връзка

Любовта е лесна. Тя е най-лесното нещо, което може да направите. Когато обичате някого и той ви отвръща със същото и няма съмнения за чувствата ви, това е нещото, което ви прави радостни и ви „съживява“. Зрялата връзка живее с това, докато незрялата се дави в него.
прочетено: 2488 пъти


Как да се справите със стреса според зодията

Стресът е част от ежедневието на всеки от нас. От работата до личния живот, имаме безброй причини да се чувстваме напрегнати и без настроение. Важно е да се справим със стреса, за да продължим да осъществяваме плановете според желанията си. Овен Интензивни тренировки – това е начинът Овен да се справи с натиска и
прочетено: 3004 пъти


Как музиката влияе на мозъка ни

Знаете ли, че всеки път, когато музикантите вземат инструментите си в ръце, в главите им избухват фойерверки. На външен вид може да изглеждат спокойни и концентрирани в партитурите си, но  техния когнитивен свят е с различна динамичност.
прочетено: 3730 пъти


Малките неща, които означават много за всяка жена

Големите жестове са добре дошли, кой ли не обича да бъде глезен? Но не материалните неща доказват на една жена, че е ценена и обичана. Напълно вярно е, че действията говорят много от всички подаръци на света.
прочетено: 2976 пъти


10 начина децата да заобичат книжките

Четенето може да отвори вратите на цял нов свят за детето – свят, в който то да се потопи, да изгради мечтите си и да ги изживее. Освен това, четенето е важно за по-нататъшния успех в училище и способността му да учи. Четенето е важно занимание и е дълг на всеки родители да отвори за детето си вратата към книгите по увлекателен начин.
прочетено: 2286 пъти


10 начина да сте спокойни, когато всичко се разпада

На всеки се е случвало да има поредица от лоши дни. Проблеми на работа, у дома, със здравето и какво ли още не. Онези дребни и големи проблеми, които ви карат да си мислите, че всичко около вас е тръгнало наопаки. Как обаче да запазите самообладание? Вижте 10 начина да сте спокойни, когато всичко около вас се разпада. Когато
прочетено: 3260 пъти


Страници: