Страници:

Твърде много информация, твърде много тревоги

Да си информиран днес не е привилегия и право. Днес това е цяло проклятие. Знаем повече от всякога, можем да проникнем до всяка точка на света, но това не ни прави нито по-щастливи, нито по-добри хора. Да си информиран е дрога, която ни прави нещастни и тревожни, но с мазохистично посягаме за нова.
прочетено: 3011 пъти


Жертва на тормоз

Тормозът е умишлен и агресивен акт, който се извършва от влиятелен и силен индивид или група над по-слаб такъв.
прочетено: 3062 пъти


Какво е "правилото на едната минута" и защо да го прилагаме

Когато разбрах за "правилото на едната минута", установих, че майка ми постоянно го прилага. За сравнение - нейният дом е винаги разтребен. Както казва тя - "да ме изненадат гости, не ми е неудобно да ги поканя". Уви, при мен не е така. Казвам си, че е въпрос на време да се поддържа един дом спретнат, но много време ли е една минута? Да си изпиеш кафето и веднага да си изплакнеш чашата, като си сготвил, веднага да си изчистиш печката...
прочетено: 2621 пъти


В плен на емоциите

Докато покупката на нова дреха е в състояние да ни изстреля за минути в небесата и да се сбогуваме с лошото си настроение и мрачни мисли, спречкването с любим човек, или мъмренето на шефа може да ни вкара в депресия, и да ни накара да роним безутешно сълзи, заключавайки колко безмислен е животът ни... Странно е как в един и същи
прочетено: 2896 пъти


Късното лягане води до депресии

Шотландски учени установиха как навикът за късно лягане може да повлияе негативно на здравето на човек.
прочетено: 3157 пъти


9 причини да не затрупваме детето си с електронни джаджи поне до 12 годишна възраст

Повечето родители са сигурни, че телефонът, телевизорът или компютърът са идеалният начин да заемат вниманието на детето си. Ще ви запознаем с доводите на американския педиатър Крис Роуън – защо такъв избор вероятно е грубо заблуждение, което може и да вреди на умственото и физическото развитие на децата.
прочетено: 3607 пъти


Възможно ли е да заспим с отворени очи?

Заспиването и спането с отворени очи изглежда като нещо невъзможно, но се оказва, че това е напълно реално състояние. Медицинският термин за означаването му е нощна лагофталмия или нощен лагофталм. Състоянието се характеризира с невъзможност клепача да покрие изцяло окото след заспиване. Не се разглежда като заболяване, но се счита, че може да повлияе качеството на съня или да бъде симптом на определено неврологично нарушение.
прочетено: 2730 пъти


Подход към агресията в психиатрията .

В основната си част психиатричните заболявания нямат точен причинител, а се дължат на съвместното действие на множество фактори – както такива на средата и обществото, така и от генетични предразполагащи фактори. Последните обикновено се състоят в известни вариации във функционирането на нервната система и особено – активността на невромедиаторите.
прочетено: 2775 пъти


МОН иска тестове да проверяват децата за първи клас

МОН обмисля тестове, с които да проверяват готовността на децата за първи клас. Резултатите ще насочват учителите от забавачките и няма да влияят за приема в училище. "Тестът се състои от 42 тестови игрови ситуации, които поставят детето в една интересна и позната за него среда. То се забавлява по време на изследването", обясни доц. Мария Трифонова от БАН.
прочетено: 2377 пъти


Самотата влияе зле на здравето

Прекарването на твърде много време насаме може да доведе до депресия, безсъние и дори до самоубийствени наклонности.
прочетено: 612 пъти


Предизвикателствата, с които се сблъскват фрийлансърите

Отстрани погледнато, животът на фрийлансърите (хората, които работят на свободна практика от вкъщи или нефиксирано работно място, поемат отделни ангажименти към различни работодатели, изпълняват едновременно различни проекти) може би изглежда доста привлекателен. Те сами контролират съдбата си, сами решават кога и колко дълго да работят, сами разпределят времето си, както преценят, нямат шеф, който да им диша във врата и да следи всяко тяхно действие, нито досадни колеги, които да клюкарстват и да развалят работната атмосфера. Но наистина ли е толкова просто и лесно да си фрийлансър? Преди да си правите заключения или сляпо да се хвърлите в новото приключение, зарязвайки всичко, е добре да се запознаете с истинското лице на фрийлансърите и предизвикателствата, с които се налага да се сблъскват ежедневно.
прочетено: 2420 пъти


Промяната – страшна или приятна

Независимо дали сме за промените, или се ужасяваме от тях, трябва да приемем, че те са неизбежна част от живота. Дори всичко около нас да изглежда едно и също, със сигурност това е временно. „Всичко тече, всичко се изменя“ и „Не може два пъти да влезеш в една и съща река“ са разбрали мъдреците много преди нас. Променят се сезоните, ние самите, преминавайки през детството, младостта и зрелостта, променя се характерът ни, различни са част от хората около нас преди години и сега, изобщо животът никога не стои на едно място.
прочетено: 2175 пъти


Балет за възрастни – за добра фигура, грация и повече самочувствие

Балетът е изключително красиво изкуство, което преплита красота и грация, драматургия и хореография, музика и танц. Възниква в Италия в епохата на Ренесанса през XV век. По-късно добива популярност и във Франция, където започва да се оформя като сценично изкуство с подкрепата на кралица Екатерина Медичи (кралица на Франция от 1547 до 1559 г. и съпруга на крал Анри II от династията Валоа-Ангулем). В края на XVII век Луи XIV създава Кралската академия за музика, чрез която се развива и първата професионална балетна трупа – тази на Парижката опера и балет.
прочетено: 2751 пъти


Смехът и плачът заздравяват социалните връзки

Също както когато гледате как някой се прозява, се прозявате и вие, смехът е подвластен на същата социална мимикрия, твърдят учени от Белгия. Достатъчно е да чуете как някой се смее и без да го искате, се смеете и вие. Това се дължи на факта, че това е реакцията на мозъка, щом чуете смях. Мозъкът веднага активира участъка, който
прочетено: 3801 пъти


5 начина да се справите, когато детето със СДВХ е разстроено или ядосано

Родителите на децата със СДВХ, могат да се сблъскат с повече и по-сериозни емоционални кризи, в сравнение с родителите на останалите деца
прочетено: 3489 пъти


Страници: