Европа

Страници:

Докладът на ЕК за напредъка на България през 2017 г. в числа

Миналата седмица Европейската комисия публикува годишния си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Някои го определиха като негативен, други като положителен, трети се зарадваха, че констатациите за сраната ни са по-добри от тези за Румъния, четвърти изтъкнаха, че реално няма почти
прочетено: 2235 пъти


Меркел не успя да състави правителство

Консервативният блок ХДС/ХСС и канцлерката Ангела Меркел не успяха снощи да постигнат съгласие със Свободните демократи и Зелените за съставяне на управляваща коалиция.
прочетено: 2352 пъти


Бойко Борисов: ЕС трябва да се загради отвън

Турция е стратегически партньор и на ЕС и на България
прочетено: 2782 пъти


Председателят на Европарламента идва в София тази седмица

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще посети София във вторник (21 ноември).
прочетено: 3483 пъти


Днес ще бъде решено къде ще е новата централа на Европейската агенция по лекарствата

C гласуване Съветът на ЕС ще реши днес следобяд къде ще се намира новото седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която се налага да се изнесе от Лондон до 2019 г. заради Брекзит.
прочетено: 2907 пъти


Преговорите за климата в Германия приключиха с напредък

Глобалните преговори за ограничаване на климатичните промени приключиха успешно днес, като делегати и наблюдатели обявиха, че е бил постигнат напредък по няколко ключови подробности на Парижкото споразумение за климата, сключено през 2015 г., съобщава "Асошиейтед прес". Двуседмичните преговори бяха съсредоточени върху
прочетено: 3186 пъти


Министър Димов в Париж: Качеството на въздуха ще е приоритет на Европредседателството

Качеството на атмосферния въздух ще е приоритет за българското председателство на ЕС
прочетено: 2920 пъти


Какво представлява Европейският стълб на социалните права

Стълбът на социалните права се отнася до осигуряването на нови и по-ефективни права за гражданите, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.
прочетено: 3202 пъти


ЕС прави завой към по-социална Европа

Лидерите на Европейския съюз днес тържествено обявиха създаването на Европейския стълб на социалните права
прочетено: 2517 пъти


Пучдемон се изправя пред съда в Белгия

Днес ще се състои първото съдебно заседание по искането на Испания Белгия да й предаде отстранения от премиерския пост на Каталуния Пучдемон и четирима бивши регионални министри. В началото на ноември петимата доброволно се предадоха на белгийските власти след като Мадрид издаде Европейски заповеди за арестите им. Белгия
прочетено: 2219 пъти


Преговорите за коалиция в Германия буксуват

Преговорите между консерваторите на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените за съставяне на трипартийна коалиция буксуват и различията по важни въпроси остават, предаде Ройтерс.
прочетено: 2638 пъти


Белгия осъди "Скайп" заради отказан достъп до лични съобщения

Апелативният съд в Антверпен е потвърдил присъда срещу "Скайп" заради отказан достъп до съдържанието на лични съобщения между двама потребители на комуникационното приложение, съобщиха местни медии.
прочетено: 2901 пъти


В Бон се решава съдбата на Земята?

Наистина ли през тази седмица в Бон се решава съдбата на нашата планета? Разбира се, че не, смята нашият коментатор Феликс Щайнер. Ето защо:
прочетено: 3479 пъти


Европарламентът е готов за преговори за преразглеждане регламента от Дъблин

Европейският парламент е готов да започне преговори за преразглеждането на регламента от Дъблин, за да постигне справедливо разпределение на лицата, търсещи убежище, между държавите членки на ЕС
прочетено: 3447 пъти


Европейската отбрана: Началото на нова история

Жан-Клод Юнкер нарече европейската отбрана „спящата красавица на Лисабонския договор“. На 13 ноември тя се събуди и направи първите си крачки заедно с 23 държави-членки на ЕС, които следобед подписаха и предадоха на Федерика Могерини молба за присъединяване към постоянно структурирано споразумение за отбрана, което в Евросъюза наричат PESCO. Дали това ще доведе до формирането на европейска армия, както иска Еманюел Макрон? Това е още твърде далече, но скоро тези ясно изразени черно на бяло намерения ще прераснат в конкретни проекти.
прочетено: 2200 пъти


Страници: